Jdi na obsah Jdi na menu

Recepty od chovatelů

var.jpg

Zde budu prezentovat recepty od chovatelů,takže neváhejte a zašlete mi je na e-mail adresu viz.kontakt.

Recepty budou pod Vašim jménem a názvem.Děkuji a těším se na užitečnou spolupráci.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ANTIBIOTIKA ZE VŠERUB

Autor:Jaroslav Ners

Jablečný ocet 2 litry,nastrouhat křen,zázvor,česnek,červenou cibuli(ta je proti trichom.),mletý koriandr 2 polev.lžíce,2 červené řepy,2 jablka,vše rozmixovat a dát do plastového vědra s víkem.Každý den promíchávat a nechat odležet cca 3 týdny.Poté přecedit,dát do lahví a zbytek(mix zeleniny)používat do koupele.No a z láhví šťávičku dávat cca dvě víčka do 3,5l napáječky dle libosti.

Jardo díkyyes

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Od Míly Tlučhoře,který již odešel do holubářského nebe......

BYLINKY A HOLUBI díl první.

 

Celá staletí, vlastně i tisíciletí slouží bylinky lidem a nejen lidem, ale i zvířatům a není žádný rozumný důvod, proč by nemohli sloužit i dnes. Pro většinu z nás je holubaření koníček, láska k živému tvoru kterému nechceme ubližovat a právě podáváním bylinek zajistíme svým holoubkům dobré zdraví a to bez vedlejších účinků a dalšího obtěžování. Chce to jen drobet času navíc a bylinky i holubi si právě ten čas a tu práci zaslouží.

V žádném případě a to ani v tom nejmenším, nechci nikoho odrazovat od toho, aby svým holubům podával syntetické léky. V určitých případech je to věc nezbytná, ale dělat každoroční neodůvodněné prevence antibiotiky a jinými syntetickými preparáty si myslím není pro holuby asi to pravé ořechové. Normální a rozumný člověk se také v říjnu dva týdny necpe dávkami paralenu, aby pak po celý rok nedostal chřipku, tak proč to dělat svým holubům. U bylinek je to něco jiného, bylinky neškodí naopak pomáhají, pomalu, ale jistě a důsledně bez vedlejších účinků. Spojení kvalitního krmiva s celoroční prevencí bylinkami nám dává záruku zdravého a temperamentního chovu, početných odchovů a hlavně potěšení již jenom při vstupu do holubníku pohledem na veselé, vrkající a přeletující holuby. Těm kteří nevěří, že se dá udržet hejno bylinkovou terapií ve velmi dobrém zdravotním stavu chci jenom říct, že bylinky používám již velice dlouho (asi 30 roků) a mám s nimi jenom ty nejlepší zkušenosti. Jako důkaz poslední doby jsou moje závodní hejna ANGLICKÝCH TIPPLERŮ, která jenom na bylinkách létají časy kolem 16 hodin a u chovných párů není žádný problém vyvést v sezoně šestera zdravá a dokrmená holoubata. Kdyby byli holubi nemocní tak nebudou létat tak výborné časy a projevilo by se to též i na počtu a zdraví holoubat a o tom to je. Jo a ještě jsem zapomněl napsat, že každý rok v únoru posbírám trus ze všech holubníků i voliér a posílám ho na rozbor patřičnému veterinárnímu ústavu a vždy pro můj klid a tím i ve prospěch zdraví mých holubů jsou výsledky těchto rozborů jen v samých kladných ukazatelích a to docela hovoří o všem. Tedy jak na to.

Co by jsme měli o bylinkách vědět.

Byliny jsou rostliny, které obsahují ve svých květech, listech, stoncích, kůře, kořenech či plodech užitečné léčivé nebo hojivé látky takzvané drogy. Většina bylinek se suší, jelikož sušením se odpaří přebytečná vlhkost, zvýší se tak podíl užitečných látek a zlepší se skladování. Některé byliny naopak sušením ztrácejí svou hodnotu a proto je lepší je využívat v syrovém stavu. Nepředpokládám, že většina holubářů běhá v létě po krajině a věnuje se sběru bylin. Nedělám to dnes již ani já, jelikož ty bylinky co potřebuji k užitku holubům i svému se dají v pohodě zakoupit nebo objednat přes internet a většinou jsou ve velmi dobré kvalitě. No a pokud zjistíte, že manželka má nějakou tu kytičku na zahrádce a je to zrovna pro naše holubi příznivá bylina jako třeba lichořeřišnice, tak sušit jenom ve stínu ve slabé vrstvě při častém obracení. Jakmile se již bylinka začne drolit, tak je suchá a je možno ji uskladnit v sáčku na suchém a tmavém místě. Doporučuje se byliny skladovat tak jeden rok, jelikož již pak ztrácejí na účinnosti a proto je lepší si pořídit nové, čerstvé.

Jak získat to, co z bylinek potřebujeme.

Je jasné, že bylinky musí přejít, aby pomáhali, přes holubí žaludek a to tedy buď ve formě napájení, nebo přes krmivo, tedy zrní nebo nějakou doplňkovou míchanici. Nejjednodušší se jeví podávat bylinky holubům do pití. Potřebné léčivé látky z byliny nebo míchanice z více bylin získáme formou záparu, odvaru či výluhu.

Zápar.

Určité množství bylinky nebo směsi bylinek,( většinou na zápar se používá sušina květů, listů, lodyh a občas kořenů a kůry), se nasype do nekovové nádoby a zalije se vodou ( bez chloru) která přejde varem, ale která by měla mít tak kolem 80 - 90 stupňů, nemusí se tedy ta voda měřit teploměrem, stačí od doby varu počkat tak dvě minuty a pak bylinky zalít. Většinou se uvádí, že bylinky se mají nechat louhovat v záparu tak 10 – 15 minut, jenže to je tak pro lidi, já je nechávám pro potřebu svých holubů louhovat tak dlouho pokud voda nevystydne. Vychladlý zápar pak přecedíme přes plastové sítko a naředíme v poměru s pitnou vodou.

Poměr bylin a vody při přípravě záparu: 2 vrchovaté polévkové lžíce bylin zalít 0,5 litrem horké vody, po vychladnutí přecedit a dolít 1,5 litrem studené vody.

Takže konečný efekt vychází jedna polévková lžíce bylin na jeden litr vody, což je ta hranice, kdy bliny již začínají spolehlivě sloužit. Pokud si někdo udělá poměr silnější, nic se neděje, byliny se nedají většinou předávkovat, organismus holuba si z toho stejně vezme jen tolik co potřebuje a zbytek odejde trusem, takže jen škoda bylinek.

Odvar.

K odvaru se používají většinou zdřevnatělé stonky rostlin, semena, kořeny či kůra ale též v určitých případech listy nebo květy. Aby se nám uvolnili z těchto pevných částí bylin potřebné látky a vylouhovali se do vody, tak je třeba je po nějakou dobu vařit. U těchto bylin se doporučuje doba varu 15 – 20 minut. Osobně nechávám stejně jako u záparu vodu s bylinami vychladnout a pak ji teprve cedím.

Poměr bylin a vody při odvaru: kůra, kořeny a semena 1 vrchovatá polévková lžíce, ostatní 1,5 pol. lžíce, vařit v 0,6 litru vody. Po vychladnutí a přecedění dolít na množství celkového obsahu 2 litrů. Pokud budete dělat zároveň odvar se záparem, tak po odstavení hrnce s bylinami které se vařili počkejte až drobet klesne teplota vody na těch 90 stupňů, nasypte potřebné množství bylin, zamíchejte a nechte chladnout. Při vaření bylin používat POUZE ! nádoby s neporušeným smaltem, skleněné, kameninové nebo s potravinářského kovu.

Výluhy.

Výluhy lze rozdělit na vodní, alkoholové, olejové a octové.

Vodní výluhy se dělají pro rychlé použití a to většinou po 12 nebo 24 hodinách louhování a to převážně z čerstvých produktů např: česnek, cibule, křen, červená řepa, kysané zelí, zázvor, plody šípku nebo i třeba z čerstvě natrhaných listů či nevyzrálých plodů či semen některých bylin. Tyto vodní výluhy se převážně předkládají holubům ve formě pití k rychlé spotřebě. Pro názornost uvedu jeden z dosti holubáři oblíbených vodních výluhů. Na jeden a půl litru převařené nebo odstáté vody použít dvě cibule, (lepší jsou červené ale nemusí být), každá asi tak ve velikosti hrsti, které se zbaví slupky a pokrájí na slabá kolečka, dále větší hlavička česneku, oddělí se stroužky a i se slupkou se dlaní lehce rozmáčknu a hned vloží do vody i s tou slupkou. Přidat hrst kysaného zelí ( to se dá kupit v obchodě) i s tou kyselou vodou co je v tom pytlíku, na struhadle se nastrouhá asi tak tří až pěticentimetrový špalíček čerstvého zázvoru dle tloušťky, ( když není zázvor tak se dá použít křen) a v době vegetace ještě přidat dvě hrsti pokrájených čerstvých listů kopřivy a hrst pokrájené pampelišky tak jak se utrhne s listy i s květem. Nechat 12 hodin louhovat při pokojové teplotě, přecedit a zředit pitnou vodou bez chloru na množství 5 litrů celkového množství ve kterém se pak ještě mohou rozpustit dvě až tři lžíce medu a to hlavně v zimě. Tento posilující, regenerační a léčivý výluh je dobré předkládat holubům k pití téměř po celý rok a to minimálně 1x za měsíc. Na dolití tohoto výluhu je také velice holubům prospěšné použít vodu s kmínem vařených brambor ve slupce, pochopitelně zbavených hlíny a oček. Proč, to se dozvíte v dalším povídání o bylinkách. Pochopitelně na rychlé vodní výluhy se dají použít i jiné produkty a byliny a každý kdo se tímto zabývá má jistě svůj recept, který jemu i jeho holubům vyhovuje.

Na alkoholový výluh se dá použít buď líh zakoupený v lékárně a nebo nějaký čistý šňaps jako vodka nebo slivovice s minimálním obsahem alkoholu 40%. Proč alkohol. V lihu se velice dobře uvolňují potřebné drogy z bylinek a líh jak víme se nekazí a tak nám dobře udělané lihové výluhy z bylinek vydrží k používání dosti dlouhou dobu a ještě ke všemu ho nepotřebujeme takové množství, jelikož lihový výluh se dělá silně koncentrovaný a tak při vlastní aplikaci holubům do pití se ho dává jen velice málo. Jak si doma udělat dobrý lihový výluh, je to docela jednoduché. Zakoupíme půllitrovou lahvinku třeba kvalitnější vodky, tu přelijeme do uzavíratelné sklenice s širším hrdlem a do ní přidáme minimálně 50 gramů sušené bylinky nebo směsi několika bylin, když se dá více, tím lépe, tedy těch gramů, nic se nestane. Promícháme a necháme měsíc při občasném protřepání louhovat. Po měsíci se může tento výluh přecedit, ale také nemusí a bylinky se v něm můžou ponechat až do úplného spotřebování. Do napáječky se pak tento lihový výluh míchá s pitnou vodou v množství 3 až 4 mililitry výluhu na 1 litr vody a pokud se podává v chovu jenom tento lihový výluh tak minimálně jednou týdně, lepší je však dvakrát týdně a nebojte se, z vašich holubů se alkoholici určitě nestanou.

Olejový výluh se skládá jak ze samotného názvu již vyplívá z určitého množství oleje a v něm vylouhovaných bylinek. Tedy jak si připravit kvalitní olejový výluh aby nám vydržel a sloužil pro zdraví našich holubů. Důležitý je nákup vhodného oleje. Z těch co se dají běžně zakoupit v obchodech doporučuji některý z těch kvalitnějších olivových olejů, který je lisovaný jiným způsobem než běžné spotřební oleje do kuchyně. Pokud máte své holoubky natolik rádi a chcete pro jen to nejlepší, tak se dají sehnat i oleje za studena lisované ze světlice barvířské, semence, pupalky či jiných léčivých rostlin, které mají již sami v sobě léčivé účinky, ale pochopitelně stojí o nějakou tu korunu více. Takže máme olej, nejlepší je ho mít 1 litr, ten přelijeme do sklenice s širším uzavíratelným hrdlem, aby se nám tam bylinky dobře sypali. Do olejového výluhu se mohou dávat jak bylinky sušené, kůra i semena, ale též čerstvé a to plody, květy i listy, ale též různé kombinace těchto produktů. Návodů na složení obsahu použitých komponentů v olejových výluzích by se dalo napsat velké množství, ale zásada je, že těch vložených bylin do toho jednoho litru oleje musí být větší množství, tedy minimálně 250 gramů, ale když se dá více, tím jenom lépe. Pochopitelně se dá použít i menší množství oleje s menším podílem bylin, ale zase se to dříve spotřebuje. Bylinky se v oleji musí louhovat delší dobu, tedy alespoň dva měsíce při pokojové teplotě, aby měli čas do oleje předat ty užitečné látky. Já osobně mám olejové výluhy velice rád, protože pěkně vidím jak se zrna připraveného krmiva v míse po nakapání výluhu a zamíchání lesknou tím olejem a pak na ně můžu ještě nasypat různé vitamíny v prášku či pivovarské kvasnice, sušenou syrovátku, prášek z hlívy ústřičné nebo mletý vápenec atd. Zamícháním se ta namaštěná zrna ještě pěkně obalí těmito komponenty a pak honem nasypat holubům. Pro míchání používám takovou tu metlu co s ní ženské, když nebyli ještě všelijaké ty věci na elektriku, hnětli z vaječných bílků sníh do buchet, jde to s ní náramně.

Výluhy octové.

Nejlepší na tyto výluhy je vinný nebo jablečný ocet. Již tyto samotné octy jsou holubům prospěšné, jelikož udržují trávící systém holubů v mírně kyselém PH, které dokáže držet střevní mikroflóru ve vyrovnaném poměru a zabraňuje tak přemnožení a vybujení té mikroflóry, která oslabí organismus holuba a zadá tak příčinu k okamžitému napadení některou z nemocí. Proto se doporučuje podávat holubům tyto octy denně do pití v množství 10 mililitrů na jeden litr vody. No a toho se dá využít, že se v octu nejlépe jablečném, protože je dostupnější a také značně levnější než ocet vinný, dají vylouhovat různé prospěšné bylinky, které pak spolu s octem mícháme do vody k napájení. Jak se říká, dobrá rada nad zlato. Tady je. Jelikož při denním podávání ta láhev jablečného octa zase tak dlouho nevydrží a přeci jenom na ten výluh se nějaký ten den musí čekat, tak se to dá vyřešit zcela jednoduše. Firma SERAFIN ale i jiné firmy se zabývají výrobou a prodejem různých lihových tinktur z bylinek na bázi lihových výluhů. No a není nic jednoduššího než si tyto lihové tinktůry zakoupit, nalít tak 50 mililitrů této tinktůry či směsi více druhů do tohoto jablečného octa, protřepat a pak jen přidávat do vody a předkládat našim holubům do pití. Pochopitelně pokud má někdo doma vlastnoručně vyrobený lihový výluh z několika druhů bylinek, může ho do octa bez problému přidávat také a nemusí pak nic kupovat. Já používám jablečný ocet pouze v zimním období, do třílitrové vymyté napáječky nejdříve odměrkou naliji 30 mll octa, pak tam přidám tak 10 mll lihového bylinkového výluhu a to pak doliji vodou. Při tom dolévání vodou se to vše samo promíchá a je hotovo. V chovné sezoně již několik let dávám holubům do pití produkty firmy BENEFEED (dříve akquamid) do nichž také přimíchávám v poměru lihové bylinkové výluhy.

Bylinky se dají podávat holubům také formou zeleného krmení a to tak, že se větší množství čerstvě natrhané bylinky nebo směsi bylin nařeže na drobné části, které se mohou zchutnit i nějakým vápenatým přípravkem, solí, sušenou syrovátkou a podobně. Nařezané byliny se také mohou přidávat do míchanic s brambor či máčeného chleba i jiného pečiva. Pokud jsou na tato doplňková krmiva holubi zvyklí, tak je velice rádi berou. Další možností jak přilepšit bylinkami svým holubům je, že do truhlíků hustě vysejeme třeba semena lichořeřišnice nebo řeřichy, necháme narůst tak pět listů a i s tím truhlíkem pak předložíme holubům. Po krátké době zbudou v těch truhlících jen tuhé části rostlinek, které holubi nedokáží již oždípat.

Každý ať si vybere to, co mu bude nejvíce vyhovovat, jelikož podávání bylinek v jakékoliv formě nikdy holubům neuškodí ba právě naopak.

V příštím díle se dozvíte již něco o bylinkách samotných, jaké mají účinky a na co pomáhají. Míla Tlučhoř.

 

22. 3. 2012

BYLINKY a HOLUBI díl druhý.

Než se rozepíši o těch bylinkách tak krátkou předmluvu.

Po zveřejnění prvního dílu „holubi a bylinky“ mne telefonovalo spousta holubářů, kteří se dotazovali na mnoho věcí kolem bylinek a zdá se, že holubáře nenechávají bylinky lhostejnými a jejich zájem svědčí o tom, že mnozí chtějí vyměnit, nebo se pokusit vyměnit syntetická léčiva a antibiotika za bylinky a nebo kombinovat oboje dohromady. Ten zájem mne pochopitelně potěšil a jsem tomu rád, že to tak je. Jeden holubář před koncem dosti dlouhého hovoru se mne optal asi v tom smyslu, proč si tyto zkušenosti nenechám jenom pro sebe a jestli mne to za to stojí si s tím dát tu práci to sepsat. Řekl jsem mu tedy, že mne to baví a že určitě je lepší poradit holubářům a kolegům z klubu něco o bylinkách a jejich využití ve prospěch holubů, než jim vyhrožovat sankcemi za neproškrtnutou kolonku v letovém formuláři, nebo přirovnávat tipplerkáře v bílém plášti ke smrtce, která chce tímto plašit své soutěžní hejno. No nic, jdeme na ty bylinky.

 

BYLINKY POUŽITELNÉ NEJLÉPE V ČERSTVÉM STAVU

ČESNEK – Allium sativum

Česnek zná snad každý, v přípravě některých pokrmů je nepostradatelný a taková dobře udělaná česnečka to je životabudič. Ne každý však zná jeho mnohačetné léčebné účinky. Česnek v čerstvém stavu je bohatý na vitamíny A, B, C, ze stopových prvků obsahuje nejvíce vápníku, jódu a selenu, což již jenom toto samotné je pozitivum, proč holubům česnek podávat. Díky mnoha dalším prospěšným látkám má česnek velice pozitivní účinky na trávení a zažívání holubů, častým podáváním podporuje obranyschopnost organismu holubů proti napadení a rozšíření různých holubích nemocí a infekcí, česnek je přírodní antibiotikum – ničící škodlivé mikroorganismy uvnitř těla – ale též antiseptikum – které ničí bakterie na povrchu těla, aby se snížilo nebezpečí infekcí, takže občasná koupel ve zředěném česnekovém vodním výluhu holubům jenom prospěje. Česnek neomylně ničí a vypudí všechny parazity ze střev a zažívání holubů a velice pozitivně působí při desinfekci volat a hlavně zlikvidování možných plísní, které se začínají tvořit ve volatech holubů. Vylouhovaný česnek s přídavkem medu velice dobře působí na dýchací soustavu holubů a nikdy by tento mix neměl chybět v napajedle před náročným dlouhohodinovým letem, ale i při samotném tvrdém tréninku tipplerů.

Jak je vidět, tak česnek je velice všestranná a nenahraditelná bylinka pro prevenci či likvidaci nemocí u holubů a jeho podávání třeba i v kombinaci s jinými bylinkami by mělo být co nejčastější, alespoň dvakrát za týden, česnek se nedá předávkovat a holubí organismus si vezme jen to co potřebuje a zbytek odejde z těla holuba trusem ven. Všechny výluhy a i jiné aplikace by se měli zásadně připravovat z čerstvého a kvalitního česneku tedy vypěstovaného buď na naší zahradě, nebo zakoupeného česneku české provenience, možná i španělského, ale v žádném případě nepoužívat česnek čínský, který není kvalitní ani pro lidskou spotřebu. Taktéž sušený česnek, který se prodává pro gastronomii není pro naše léčebné účely vhodný, ale ani do té lidské česnečky. U mne stojí česnek v prevenci u holubů na jednom z předních míst, mám vyzkoušeno, že si spolehlivě poradí s kokcidiozou, dokáže udržet na uzdě trichomoniázu a při pravidelném podávání nemá šanci ani propuknutí salmonely. Příznivé léčivé a preventivní účinky česneku na organismus holubů jsou tak mimořádné, že pokud nebudeme podávat holubům již žádné jiné bylinky, pouze česnek, již tak pro jejich zdraví uděláme hrozně moc.

ČESNEK MEDVĚDÍ – Allium ursinum

Česnek medvědí je v léčitelství velice známou a oblíbenou bylinou, která se většinou vyskytuje a sbírá v přírodě, než pěstuje na zahradě. O česneku medvědím se říká, že má většinu těch užitečných látek až třikrát více než klasický česnek ze zahrady. Důležitým faktorem u medvědího česneku je však ta věc, že se v jeho květech i listech vyskytují ty samé prospěšné látky jako v jeho cibulce a dají se tak používat velice dobře v čerstvém stavu do lihových či olejových výluhů a tím se vlastně uchrání cibulka, která zůstane v zemi a další rok nám dá opět listy. Allicin v medvědím česneku má velice pozitivní antibakteriální účinek na žaludeční mikroflóru holubů a flavonoidy pak zase antibakteriální a antivirové účinky. Medvědí česnek ničí plísně hlavně ve volatech holubů, blahodárně ovlivňuje dýchací orgány a podporuje velice dobře trávení, což je prospěšné pro zdárný vývoj holubat a spolu se škálou přírodních vitamínů a stopových prvků dodává celému chovu vitalitu a temperament. Ten kdo má možnost v blízkosti svého bydliště sběru česneku medvědího tak neváhejte, teď v předjaří je ta nejlepší doba na sběr listů. Buďte však k této něžné rostlince, která by se dala nazvat evropským žen-šenem velice laskaví, neničte ji, ona se vám další rok zase odmění. Pozor, při sběru si nespleťte česnek medvědí s konvalinkou, listy česneku medvědího mají vždy typickou česnekovou vůni, konvalinka ne. Poměr nařezaných listů je tak tři plné hrsti na půl litru lihu nebo oleje.

CIBULE – Allium cepa

Tak jako si neumí představit kuchař, že by vařil guláš bez cibule, tak ani já si neumím představit, že by v přírodní léčebné prevenci mých holubů chyběla cibule. Z pohledu léčitelství je asi nejvýznamnější látkou obsaženou v cibuli allicin, který má velice podobné účinky jako allicin který je v česneku. Jenže cibule obsahuje velké množství vitamínů a minerálů a další sirné sloučeniny, které mají silné antibakteriální a protizánětlivé účinky. Z nejvíce zastoupených vitamínů v cibuli jsou kyselina listová B9 (která má omlazující účinky na růst buněk) a další vitamíny skupiny B1, B2, B3, B5, B6, C, E a karoteny. Z minerálů jsou to pak železo,zinek, síra, hořčík, fosfor, draslík, vápník, sodík, měď a jód, mangan a selen. U červené cibule pak ještě vitamín A - a větší množství beta karotenu. Cibule má mnoho příznivých vlivů na trávící trakt holubů, posiluje žaludek a střeva, kde napomáhá udržet zdravou a tak pro holuby důležitou rovnováhu mikroflóry. Pro závodící holuby vystavené enormní námaze dlouhým letem pak látky obsažené v cibuli redukují a podporují činnost srdce, čistí cévní a žilní systém, koordinují a posilují dýchací systém a při tom ničí mikroorganismy v něm usazené též i možné plísně. Cibule dále podporuje činnost ledvin při vylučování škodlivých látek po velké zátěži a ještě má blahodárné účinky na regeneraci vazivové tkáně v křídlech holubů právě díky příznivému obsahu zinku a na víc vyvolává u samců větší chuť k páření. Prostě cibule je aniž by si to mnoho lidí a holubářů uvědomovalo takový poctivý všelék, který je kdykoliv dostupný a při drobet práce se z cibule dá vykouzlit mnoho užitečných substancí pro zdraví nás holubářů a především našich svěřenců.

KŘEN – Armoratia rusticana

Voňavý z hrnce vyndaný horký ovárek s hromádkou nastrouhaného křenu a orosenou sklenicí plzeňské dvanáctky, to dokáže naladit na správnou notu i zhýčkaného gurmána. Kdo tomu nevěří, ať to jednou vyzkouší. No a těm zarputilým vegetariánům zbude jenom ten křen, ale také dobře, on je opravdu ten křen užitečná bylina jak pro lidi, tak i pro holuby. Látky v křenu obsažené působí silně antibioticky a antisepticky, ničí tedy bakterie, viry ale i plísně. V kořenu křenu je také značné množství vitamínů a to hlavně A, C, E, a skupina vitamínů B. - Z minerálních látek je v křenu nejvíce obsažen hořčík, vápník, draslík, fosfor, síra, sodík a železo. Křen a látky v něm obsažené podporují trávení a hlavně metabolizmus holubů, dále působí na regeneraci svalové tkáně, odbourávají únavu , posilují imunitu, pozitivně působí na dýchací cesty včetně plic. Z čerstvě vykopaného a nastrouhaného křenu se dá vyrobit výborný lihový výluh, který se podává holubům do napáječky zředěný pitnou vodou a posílený lžící medu. Poměr na výrobu výluhu je tak jeden středně velký křen na půl litru lihu.

ZÁZVOR – Zingiber officinale

Tu písničku o tom, jak běží liška k Táboru a nese pytel zázvoru znáte jistě všichni, tedy alespoň ti starší, ti mladí dnes zpívají o docela něčem jiném. Sice mi není po letech stále jasné, proč ten Franta Liška utíkal s tím zázvorem zrovna k Táboru, protože s ním mohl běžet i úplně někam jinam, ale asi v tom Táboře byl nějaký významný jarmark a ti dva loupežníci, tedy Pepa Ježek a Venca Zajíček ho chtěli o ten zázvor oloupit, protože věděli, že ten pytel zázvoru je docela slušná investice. Dnes se dá docela kvalitní čerstvý zázvor zakoupit v kdejakém obchodu s potravinami a zeleninou. Zázvor, tedy látky v něm obsažené mají antiseptické a desinfekční účinky, tedy ničí bakterie v dýchacím ústrojí holubů a tím vlastně zlepšují výkonnost letců, další látky pak napomáhají tvorbou enzymů k dokonalému trávení, tedy využití veškeré energie z podaného krmiva, což je opět pro výkonnostní holuby velice důležité. Další látky obsažené v zázvoru dokáží velmi dobře prokrvovat svalovou tkáň, tedy obohacovat o kyslík a zároveň vyplavovat škodliviny a tak regenerovat holubí organismus po dlouhém a těžkém soutěžním letu. Takový lihový výluh nebo čajíček z dílu nastrouhaného zázvoru, dílu černé ředkve, dílu čerstvě natrhaných mladých kopřivových listů a podávaný do pití před závodem i po něm, je hotový balzám pro drobná tělíčka našich tipplerů.

KYSANÉ ZELÍ

Umíte si vůbec představit, že by u pečené kachničky nebo vepřového s knedlíkem chybělo sladkokyselé kysané zelí. Já tedy ne. To by vlastně ani nebylo k jídlu, tedy bez toho zelí. Ono to zelí, aby bylo kysané musí totiž projít takzvaným mléčným kvašením, při kterém se zhodnotí několikanásobně právě ty látky, které jsou pro nás lidi, ale i pro naše holoubky tak užitečné. Kysané zelí a pochopitelně i ta šťáva, která se tvoří při samotném kvašení obsahuje velké množství vitamínů a to hlavně A, celý komplex vitamínů B a dále ještě vitamíny C a D. Bohatě jsou též zastoupeny v kysaném zelí mnohé minerály a to především železo, zinek, selen, draslík, sodík, mangan a v menším množství i další. Šťáva nebo vodní výluh z kysaného zelí je účinným stimulantem imunity, (dalo by se tedy říct, že kys. zelí je takový hlídací pes zdravotního stavu holubů), velice dobře prospívá střevní mikroflóře a tím se zlepšuje u holubů zažívání a vstřebávání živin. Dále kys. zelí čistí velice dobře holubí organismus od nežádoucích usazenin a je tak daleko levnějším a dostupnějším probiotikem než kdejaké medikamenty. Díky vysokému obsahu selenu, ( ještě ve větší míře je obsažen v červeném kys. zelí), který působí příznivě na plodnost holubic a tedy i o zájem samců k páření. No a jak tedy ty prospěšné látky z toho zelí dostat. Ten kdo si doma nakládá zelí sám a nelení si do něj ještě nakrouhat křen, nakrájet cibuli a posypat kmínem má tak vystaráno, protože šťáva která se tvoří při kvašení je ten nejlepší výluh pro holuby co může být a dá se i po určitou dobu uschovat v lednici. Jinak již z hotového či zakoupeného kysaného zelí se vezme tak 1kg i s tou šťávou, zelí se může rozmixovat, ale nemusí a šoupne se to do tří litrů pitné vody bez chlóru a nechá se to 48 hodin louhovat. Po přecezení a vymačkání se tento výluh dává jednou až dvakrát v měsíci holubům pít. Já když si tento vodní výluh z kysaného zelí připravuji, tak dám půl na půl bílé a červené zelí, do toho ještě nakrájím dvě cibule, rozmačkám celou jednu hlavičku česneku a přistrouhnu něco křenu nebo zázvoru, většinou oboje. Co si holubi o mne myslí přesně nevím, ale nejspíš že jsem parchant, že je nutím pít něco tak ohavného, ale oni totiž neví co já. A pokud si někdo myslí o mne to co ti moji holubi, tak se přijeďte podívat. Budníky plné holoubat, holoubata jako pěsti a zdrví i temperament z mých tipplerů jenom čiší a to bez antibiotik i jiných syntetických léků.

BRAMBORY

Mnoho lidí tvrdí, hlavně tedy chlapů, že brambory nejlépe chutnají když přejdou přes prasečí žaludek. Do jisté míry je to pravda, no a takový dobře naložený a vyuzený vepřový bůček či snad žebírka, hm, ani nevzpomínat. Jenže brambory teď nebudeme posuzovat jako krmi pro lidi ani ty vepře, ale jako bylinu a to ne ledajakou. Taková voda již z uvařených kmínem prosypaných brambor, která se běžně vylévá, obsahuje spoustu užitečných látek, které dobře poslouží ve prospěch a zdraví našich holubů. Tento bramborový odvar má v sobě mnoho stopových prvků, navíc pak ještě nancin, kyselinu pantotenovou a listovou která je důležitá při plodnosti holubic a dobrém vývoji holubích zárodků ještě ve vajíčkách. Další látky v této bramborové vodě velice dobře stimulují činnost ledvin a metabolizmus tekutin, což je velice důležité hlavně pro holuby závodníky. Ještě vydatnější je voda ve které se vaří brambory ve slupce, to když se ženské chystají uvařit k obědu bramborové knedlíky nebo bramboráky. Brambory ve slupce musí být však velice dobře umyté,( jinak abychom holubům ještě dodávali i nějaké ty humnové kyseliny) a perfektně zbavené oček, které jak všichni víme obsahují toxické látky.

Takže chlapi holubáři, šmírovat manželku v kuchyni a jak dá na plotnu vařit brambory, tak hned přinést napáječku a zahlásit, vodu né do výlevky ale do napáječky.

DOSLOV K TÉTO ČÁSTI.

Těch několik bylin, vlastně i kulinářských produktů, které jsem tu popsal a které jsou běžně k sehnání tvoří takový základ pro docela kvalitní prevenci proti nemocem a další fungování holubího organismu. Pochopitelně se dají používat v čerstvém stavu k této holubí prevenci i jiné rostliny či plodiny ze zahrady, jako třeba červená řepa, černá či bílá ředkev, celer, petržel, mrkev a jiné, ve kterých se vždy něco užitečného pro naše milované holoubky najde. To je již na každém z vás co si vyzkouší a jaké má na to časové, ale i jiné možnosti.

 

Příští díl to bude již jen o záparech či odvarech, tedy o čajíčcích ze sušených, ale i čerstvě natrhaných bylinek. Akorát nevím kdy to napíši, protože jaro se blíží, práce na zahradě, ale i jiné je dost, také tréninky tipplerů se natahují a moje žena říká, tedy zatím ještě slušně, že je již docela zbytečné, abych chodil domů již jenom spát, jelikož jsem celý den v luftu a tudíž doma nic neudělám. No, ale na druhou stranu a potichu aby to neslyšela, máme snad myčku né.

Míla Tlučhoř.